Monday, December 30, 2013

Jocul - forma de activitate instructiv-educativa


     Jocul este o scoala deschisa, cu un program tot atat de bogat precum este viata. Prin joc, viitorul este anticipat si pregatit. Se apreciaza ca jocul indeplineste in viata copilului de 3-7 ani acelasi rol ca munca la adulti. Este forma specifica in care copilul isi asimileaza munca si se dezvolta.
    Este suficient sa amintim concentrarea copilului prins in joc, precum si gravitatea cu care el urmareste respectarea unor reguli sau lupta in care se angajeaza pentru a castiga. Copiii se joaca pentru a se juca.
    Jocul este o forma de activitate bine gandita, necesara procesului educatiei, este o activitate prin care continutul, forma si functionalitatea sa specifica nu se confunda cu nici o alta forma de activitate instructiv-educativa, motiv pentru care nu poate fi suplinita si nici nu este in masura sa suplineasca pe una din ele.
    Jocul este o activitate specific umana, dominanta in copilarie, pentru ca numai oamenii il practica in adevaratul sens al cuvantului. Este una dintre variantele activitatii desfasurate de om, fiind in stransa legatura cu acestea. Este determinat de celelalte activitati - invatarea, munca, dar in acelasi timp este puternic implicat in acestea. Invatarea, munca, creatia, includ elemente de joc si in acelasi timp jocul este purtatorul unor importante elemente psihologice de esenta neludica ale celorlalte activitati specific umane.

No comments:

Post a Comment