Monday, December 30, 2013

Jocuri logice


   Inainte de a cunoaste numerele naturale, copilul stabileste contacte nemijlocite cu multimile de obiecte, le descopera proprietatile caracteristice, stabileste relatii intre ele, efectueaza diverse operatii din care rezulta noi multimi, cu noi proprietati caracteristice.
   Toate acestea solicita, exerseaza si pregatesc elementele necesare gandirii: analiza, sinteza, comparatia, abstractizarea, il pregatesc pe copil cu un limbaj adecvat, in stare sa exprime relatiile dintre obiectele lumii inconjuratoare.
   Matematica moderna, desi aparent pledeaza pentru un invatamant abstract, cere sa fie abordata intr-un mod cu totul concret, indeosebi pentru varstele mici. Orice notiune abstracta inclusiv notiunea de numar poate fi insusita constient daca este cladita pe teoria miltimilor si pe logica.
   Se impune o alta ordine de prioritate in predare, acordand intaietate formarii intelectuale si dezvoltarii operatiilor de gandire concreta si abstracta, trecand pe al doilea plan insusirea deprinderilor de calcul. Operatiile logice se invata prin manipularea unor obiecte reale, fara a apela neaparat la numere.
   In organizarea jocurilor se are in vedere experienta acumulata de copii in constituirea unor multimi formate din obiecte din lumea inconjuratoare: mere, margele, nasturi, jucarii etc., pe baza unor proprietati : forma, culoare, marime si grosime.


  1. Marime - cu doua valori: mare, mic.
  2. Culoare - cu trei valori: rosu, galben, albastru.
  3. Forma - cu patru valori: patrat, triunghi, dreptunghi, cerc.
  4. Grosime - cu doua valori: gros, subtire.
   Piesele poseda deci cele patru atribute, in toate combinatiile posibile, fiecare fiind unicat. Exista in total :
2 X 3 X 4 X 2 = 48 PIESE

                                                                   Trusa Dienes

Jocul - forma de activitate instructiv-educativa


     Jocul este o scoala deschisa, cu un program tot atat de bogat precum este viata. Prin joc, viitorul este anticipat si pregatit. Se apreciaza ca jocul indeplineste in viata copilului de 3-7 ani acelasi rol ca munca la adulti. Este forma specifica in care copilul isi asimileaza munca si se dezvolta.
    Este suficient sa amintim concentrarea copilului prins in joc, precum si gravitatea cu care el urmareste respectarea unor reguli sau lupta in care se angajeaza pentru a castiga. Copiii se joaca pentru a se juca.
    Jocul este o forma de activitate bine gandita, necesara procesului educatiei, este o activitate prin care continutul, forma si functionalitatea sa specifica nu se confunda cu nici o alta forma de activitate instructiv-educativa, motiv pentru care nu poate fi suplinita si nici nu este in masura sa suplineasca pe una din ele.
    Jocul este o activitate specific umana, dominanta in copilarie, pentru ca numai oamenii il practica in adevaratul sens al cuvantului. Este una dintre variantele activitatii desfasurate de om, fiind in stransa legatura cu acestea. Este determinat de celelalte activitati - invatarea, munca, dar in acelasi timp este puternic implicat in acestea. Invatarea, munca, creatia, includ elemente de joc si in acelasi timp jocul este purtatorul unor importante elemente psihologice de esenta neludica ale celorlalte activitati specific umane.